Τι καλοκαίρι μάς περιμένει;

Το C3S (Copernicus Climate Change Service) δημοσιεύει τακτικά προϊόντα εποχικών προγνώσεων. Αυτά τα προϊόντα βασίζονται σε δεδομένα από πολλά σύγχρονα συστήματα εποχικών προγνώσεων. Τα κέντρα που παρέχουν επί του παρόντος προγνώσεις στο C3S είναι τα: ECMWFMet OfficeMétéo-France, German Weather Service (Deutscher Wetterdienst, DWD), Euro-Mediterranean Center on Climate Change (Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici, CMCC), US National Weather Service’s NCEP (National Centers for Environmental Prediction, NCEP), Japan Meteorological Agency (JMA) and Environment and Climate Change Canada (ECCC).

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ζεστό, ξηρό και μακρύ. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς κανόνες του κλίματός μας, με τον οποίο όλοι, πολίτες και πολιτεία, κάνουμε τα σχέδιά μας. Χρόνο με το χρόνο αποκλίσεις από τις μέσες τιμές υπάρχουν, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση και πόσο μεγάλες θα είναι οι αποκλίσεις των βασικών μετεωρολογικών παραμέτρων.

Μερικές από τις προγνώσεις για το φετινό καλοκαίρι αποτυπώνονται στους παραπάνω τέσσερις χάρτες, οι οποίοι μας δίνουν τα ποσοστά υπέρβασης της μέσης (κανονικής) τιμής για: (Α) τη θερμοκρασία του αέρα στα 2 μέτρα, (Β) τον υετό, (Γ) τη θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa και (Δ) τα γεωδυναμικά ύψη στη στάθμη των 500 hPa. Τα σχόλια που κατά περίπτωση μπορούν να γίνουν είναι τα παρακάτω:

(Α) Η πιθανότητα η θερμοκρασία του αέρα στα 2 μέτρα να ξεπερνά τη μέση τιμή φθάνει στα ηπειρωτικά το 80 με 90% και στο Αιγαίο το 60 με 70%. Η εξήγηση της επίδρασης του μελτεμιού έχει βάση.

(Β) Η πιθανότητα ο υετός του καλοκαιριού να ξεπεράσει τη μέση τιμή είναι κάτω από το 50% σχεδόν σε όλες τις γειτονικές μας χώρες. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και κυρίως στα ηπειρωτικά δεν υπάρχει σαφής τάση.

(Γ) Για τη θερμοκρασία στη στάθμη των 850 hPa, οι πιθανότητες να ξεπεράσει τη μέση τιμή είναι γύρω στο 80%.

(Δ) Τα γεωδυναμικά ύψη στη στάθμη των 500 hPa είναι κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική παράμετρος. Όπως φαίνεται στο χάρτη, αν εξαιρέσουμε τις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης, όπου η τάση δεν είναι σαφής, στις υπόλοιπες περιοχές οι πιθανότητες να παρατηρηθούν το φετινό καλοκαίρι μεγαλύτερα του κανονικού γεωδυναμικά ύψη είναι μεγαλύτερες στις μεσογειακές περιοχές και, σε ό,τι μας αφορά, ακόμα μεγαλύτερες στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό, σε συνδυασμό με τους προηγούμενους χάρτες ίσως αποτελεί νύξη για επικράτηση αντικυκλωνικής κυκλοφορίας στη Μεσόγειο και κυρίως στις ανατολικές περιοχές της.

Συμπερασματικά:

(α) Οι πιθανότητες για υψηλότερες των κανονικών τιμών θερμοκρασίες παρουσιάζονται αυξημένες,

(β) Για τον καλοκαιρινό υετό δεν υπάρχει σαφής τάση. Βλέποντας όμως την Ιταλία και τα Βαλκάνια, μπορούμε να πούμε ότι οι μέρες όμβρων ή καταιγίδων μάλλον θα είναι περιορισμένες.

(γ) Αναφορικά με τα μελτέμια, από άλλους χάρτες φαίνεται ότι οι πιθανότητες οι πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου να είναι υψηλότερες του κανονικού είναι περιορισμένες. Επιπλέον, οι πιθανότητες στα Β. Βαλκάνια οι πιέσεις να είναι κοντά ή λίγο πιο πάνω των κανονικών είναι υπαρκτές και αυτό ίσως σημαίνει ότι τα μελτέμια θα είναι παρόντα. Όμως, το ζήτημα είναι αν θα έρχονται εφοδιασμένα με τα BTU ψύξης που χρειαζόμαστε (οι ανατολικοί) για να παίρνουμε ανάσες.

Πηγή: Δ. Ζιακόπουλος

Related posts

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

 

RSS
Follow by Email
Pinterest