Πυρκαγιά Εύβοιας

Η φωτιά στην Εύβοια ήρθε να μας ξυπνήσει μνήμες όπως πέρυσι στο Μάτι, όπως σε κάθε μεγάλη αντίστοιχη καταστροφή που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα μας, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Εν προκειμένω, οι εικόνες από το καμένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, «μαυρίζουν» την ψυχή μας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 25.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτήν την έκταση συγκαταλέγεται η καταστροφή και ο αφανισμός πολλών ζώων και φυτών.

20/08/2019 Κεντρική Εύβοια
20/08/2019 Κεντρική Εύβοια. Πηγή: NASA

Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων μεγάλων οικολογικών καταστροφών. Από το Νομό Ηλείας το 2007 μέχρι τις πυρκαγιές στο Μαραθώνα, το Γραμματικό, τις φωτιές στον Υμηττό και αποκορύφωμα τα περσινά δρώμενα στο Μάτι.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να τονίσουμε τη σημαντική συμβολή των πυροσβεστών, των διασωστών αλλά και του στρατού που σε κάθε τέτοια μάχη, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον περιορισμό της καταστροφής αλλά και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καταρχάς και κατά δεύτερον της περιουσίας των ανθρώπων.

Σημαντικό ωστόσο ρόλο όσον αφορά την κατάσβεση των εστιών φωτιάς είχαν και έχουν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες ή εθελοντές πολιτικής προστασίας όπως τους αποκαλούν τα ΜΜΕ. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, όντας άγρυπνοι για πάνω από 24 ώρες, συντάχθηκαν με τις οργανωμένες δυνάμεις της Πολιτείας και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πάνω σε αυτήν την προσπάθεια, ο εθελοντής δασοπυροσβέστης κ. Κυριάκος Καρλαφτόπουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών (Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο.) τραυματίστηκε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ευτυχώς, η κατάστασή του δεν εμπνέει κάποιο κίνδυνο και του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Επιπλέον, χαιρετίζουμε τη δήλωση του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με την κάλυψη των εξόδων του τραυματία λόγω εγκαυμάτων, συναδέλφου μας.

Είναι πραγματικό σπουδαίο να αναγνωρίζεται η προσφορά των δασοπυροσβεστών ως κατάθεση ψυχής και αυταπάρνηση και η Πολιτεία να εγγυάται την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας, αποθεραπείας και αποκατάστασης των τραυμάτων αυτών των ανθρώπων.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει άπαντες με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου να κάνουμε τον απολογισμό μας και κατά συνέπεια να δούμε με μεγαλύτερη ζέση και ουσία το κομμάτι του εθελοντισμού ως προς αυτό το πεδίο της προστασίας του δάσους και της ζωής.

Related posts

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

 

RSS
Follow by Email
Pinterest