
Η συνοπτική κλιματολογία του Νοεμβρίου μάς λέει ότι τα βαρομετρικά χαμηλά που αυτόν το μήνα προσεγγίζουν την περιοχή μας από τα δυτικά, τα νοτιοδυτικά ή τα νότια προκαλούν συχνά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Επισημαίνεται ότι οι μεγάλες εντάσεις της βροχής που σημειώνονται στη διάρκεια των φθινοπωρινών καταιγίδων και προκαλούν πλημμύρες σπανιότατα ξεπερνούν το τρίωρο.
Η ευρύτερη περιοχή των Αθηνών έχει δεινοπαθήσει από το πέρασμα των βαρομετρικών χαμηλών του Νοεμβρίου, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές.
Η θλιβερή αυτή ιστορία ξεκίνησε από το 19 αιώνα και η πρώτη καταστροφική πλημμύρα του δεύτερου μισού του συγκεκριμένου αιώνα σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1864 (νέο ημερολόγιο 27-11-1864).
Για την πλημμύρα αυτή, που οφειλόταν στη υπερχείλιση του Ιλισσού, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Η σημαντικότερη από αυτές προέρχεται από τα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αναφέρουν ύψος βροχής 98,1 χιλιοστών.
Σχετική αναφορά στο θέμα κάνει η εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” της 15ης/27ης Νοεμβρίου 1896 με αφορμή την ονομαζόμενη πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου, που είχε συμβεί την προηγούμενη μέρα (14η/26η Νοεμβρίου 1896). Έγραφε, λοιπόν, το “ΕΜΠΡΟΣ” το 1896: “Οι κατοικούντες παρά το Βατραχονήσι(*) πρεσβύται, διηγούνται ότι ομοία πλημμύρα του Ιλισσού έχει να γίνει από το 1864, ότε όμως δεν υπήρχαν σπίτια επί των οχθών και δεν έγιναν καταστροφαί. Διό και όλοι αιτιώνται τον μηχανικόν της πόλεως, τον επιτρέψαντα να κτισθώσιν αι οικίαι αύται το 1874“.
Πηγή: Δ. Ζιακόπουλος