Μια παλιά πλημμύρα της Αθήνας

Ο Ιλισσός γύρω στα 1870. Αρχείο Baldwin-Edwards Πηγή : lifo.gr

Η συνοπτική κλιματολογία του Νοεμβρίου μάς λέει ότι τα βαρομετρικά χαμηλά που αυτόν το μήνα προσεγγίζουν την περιοχή μας από τα δυτικά, τα νοτιοδυτικά ή τα νότια προκαλούν συχνά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Επισημαίνεται ότι οι μεγάλες εντάσεις της βροχής που σημειώνονται στη διάρκεια των φθινοπωρινών καταιγίδων και προκαλούν πλημμύρες σπανιότατα ξεπερνούν το τρίωρο.

Η ευρύτερη περιοχή των Αθηνών έχει δεινοπαθήσει από το πέρασμα των βαρομετρικών χαμηλών του Νοεμβρίου, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές.
Η θλιβερή αυτή ιστορία ξεκίνησε από το 19 αιώνα και η πρώτη καταστροφική πλημμύρα του δεύτερου μισού του συγκεκριμένου αιώνα σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1864 (νέο ημερολόγιο 27-11-1864).

Για την πλημμύρα αυτή, που οφειλόταν στη υπερχείλιση του Ιλισσού, δεν έχουμε πολλές πληροφορίες. Η σημαντικότερη από αυτές προέρχεται από τα διαθέσιμα μετεωρολογικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που αναφέρουν ύψος βροχής 98,1 χιλιοστών.
Σχετική αναφορά στο θέμα κάνει η εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” της 15ης/27ης Νοεμβρίου 1896 με αφορμή την ονομαζόμενη πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου, που είχε συμβεί την προηγούμενη μέρα (14η/26η Νοεμβρίου 1896). Έγραφε, λοιπόν, το “ΕΜΠΡΟΣ” το 1896: “Οι κατοικούντες παρά το Βατραχονήσι(*) πρεσβύται, διηγούνται ότι ομοία πλημμύρα του Ιλισσού έχει να γίνει από το 1864, ότε όμως δεν υπήρχαν σπίτια επί των οχθών και δεν έγιναν καταστροφαί. Διό και όλοι αιτιώνται τον μηχανικόν της πόλεως, τον επιτρέψαντα να κτισθώσιν αι οικίαι αύται το 1874“.

Πηγή: Δ. Ζιακόπουλος

 

* Το Βατραχονήσι ήταν νησί του ποταμού Ιλισού στην Αθήνα, κάτω από το Ζάππειο, στην περιοχή του Ολυμπιείου, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμνασικού Συλλόγου.[1] Αποτελούσε μια κατάφυτη επίπεδη λωρίδα γης ανάμεσα στις δύο όχθες του ποταμού που διασχίζει σήμερα υπόγεια τη πόλη.[2] Το Βατραχονήσι εκτεινόταν μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στην είσοδο του Παγκρατίου και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος. [3]Στη νησίδα αυτή, υπήρχαν ιερά της αρχαιότητας και χριστιανικοί ναοί. Στα νεότερα χρόνια η περιοχή ήταν αδόμητη, μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1870 που κατασκευάστηκε το θέατρο του “Παραδείσου”, το πρώτο θέατρο στην Αθήνα, ενώ αργότερα λειτούργησαν καφωδεία. Η γειτονιά που σταδιακά στα τέλη του 19ου αιώνα δημιουργήθηκε στα αριστερά του Παναθηναϊκού σταδίου ονομάστηκε Βατραχονήσι. Το 1908 η γειτονιά μετονομάστηκε σε περιοχή Σταδίου – Ιλισσού.[4]
Tο νησί σήμερα δεν υπάρχει καθώς ο Ιλισός έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μήκος του. Τα έργα κάλυψης του ποταμού ξεκίνησαν λίγο πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά, αρχικά στο βόρειο τμήμα του, και έπειτα το υπόλοιπο τμήμα στα μέσα του 20ου αιώνα από διάφορες κυβερνήσεις.
Πηγή: wikipedia.org

Related posts

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

 

RSS
Follow by Email
Pinterest