Οι εθελοντές του ΚΠΔΦΠ Βύρωνα ,παρόντες στα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης cartes postales για τη Σμύρνη, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Εγκαινιάστηκε υπαίθρια έκθεση cartes postales για τη Σμύρνη, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Οι εθελοντές του ΚΠΔΦΠ Βύρωνα πιστοί στο ραντεβού με την ιστορία και τον πολιτισμό ,παραβρέθηκαν μέσα  σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης από τις εικόνες της μικρασιατικής καταστροφής,  στα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης cartes postales, από την προσωπική συλλογή του Βυρωνιώτη , Μιχάλη Σιδερίδη, με τον τίτλο  «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή»  οπού πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου από το Δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη.

Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε  από την συγκεκριμένη έκθεση καθώς  βρισκόμενη σε  μια ιστορική περιοχή  που δημιούργησε τον  πρώτο αστικού προσφυγικό συνοικισμό της χώρας τον Βύρωνα   και  αφετέρου φέτος συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης. Ένα ιστορικό γεγονός, μια τομή στη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού. Με αυτό τον τρόπο  , τιμούμε  την ιστορική επέτειο,  συμμετέχοντας σε σειρά εκδηλώσεων  στον Δήμο Βύρωνα.

Σε αυτό το σημείο  θα θέλαμε να ευχαριστησουμε τον Δήμαρχο Βύρωνα κ Γρηγόρη Κατωπόδη για την πρόσκληση του .

 

Ο συλλέκτης Μιχάλης Σιδερίδης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι ζωντανές σκηνές που ξεπηδούν από τους μικρούς αυτούς πίνακες, άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε πάλι δραματικές, είναι μια ευκαιρία όχι μόνο προσέγγισης αλλά και αναστοχασμού των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν σε αφανισμό της ελληνικής παρουσίας στην καθ΄ημάς Ανατολή και στη μαρτυρική πορεία από τις πατρογονικές εστίες της Μικρασίας μέχρι τις παράγκες και τους προσφυγικούς συνοικισμούς της νέας πατρίδας».

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση «Σμύρνη: από την ακμή στην καταστροφή» που θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο 2022, διοργανώνεται από το Δήμο Βύρωνα και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης μας και ουσιαστικά εγκαινιάζει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα γίνουν τους ερχόμενους τέσσερις μήνες και είναι αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. (Δείτε σχετικά: https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=11179).

 

Η υπαίθρια έκθεση αναπτύσσεται σε δύο χώρους: στον περίβολο του εμβληματικού κτηρίου του παλιού Δημαρχείου, όπου σύντομα θα στεγαστεί το Μουσείο Ιστορίας της πόλης (Ευαγγελικής Σχολής και Κύπρου) και στο Πάρκο Καραολή και Δημητρίου (έναντι νέου Δημαρχείου). Στο Πάρκο Καραολή & Δημητρίου, το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το χρονικό, από το 1919 ως τον Σεπτέμβρη του 1922, τα ιστορικά γεγονότα όπως αποτυπώθηκαν σε ταχυδρομικά δελτία της εποχής από Έλληνες και ξένους φωτογράφους της εποχής. Την επιστημονική επιμέλεια, την τεκμηρίωση, τον μουσειολογικό και μουσειογραφικό σχεδιασμό της έκθεσης, είχε η Αρχιτέκτων Μηχανικός και Διδάκτωρ της Ιστορίας, Μαίρη Τσιτιμάκη. Στο χώρο του παλιού Δημαρχείου εκτίθενται cartes postales από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα με όψεις της Σμύρνης αλλά και της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής των μικρασιατών, την περίοδο της ακμής της. Η επιμέλεια και τα κείμενα είναι του ίδιου του συλλέκτη.

 

Ο συλλέκτης

 

Ο Μιχάλης Σιδερίδης με  καταγωγή από τη Σμύρνη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βύρωνα, στις παρυφές του προσφυγικού συνοικισμού. Είναι διδάκτορας Χημικός Μηχανικός με ειδίκευση στην χαρτοποιία, παντρεμένος με την Αναστασία Αλαγκιόζογλου και έχει δυο κόρες, την Ελευθερία και την Κλεοπάτρα.

 

Ο μικρασιατικός συγγενικός και φιλικός του περίγυρος τον μπόλιασε από νωρίς με μια σχεδόν αταβιστική σχέση για ότι σήμερα, 100 χρόνια μετά την Καταστροφή, αποκαλούμε συλλογικά «Αλησμόνητες Πατρίδες». Έτσι, ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, ανακάλυψε τη μαγεία του νοερού ταξιδιού μέσα από παλιά ταχυδρομικά δελτάρια και φωτογραφίες της εποχής που αναζητούσε σε παλαιοπωλεία, δημοπρασίες και σκονισμένα αρχεία και σταδιακά έκτισε μια σπάνια συλλογή πού καλύπτει πληθώρα θεματικών ενοτήτων γύρω από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη και την τραγική της κατάληξη.

 

Τα ιστορικά γεγονότα της εποχής σημάδεψαν ανεξίτηλα τον χώρο και τους ανθρώπους σε βάθος χρόνου. Οι αλησμόνητες πατρίδες αποτέλεσαν εφαλτήριο και πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία καινούριων. Η καταστροφή της Σμύρνης σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής, καθώς η μαζική στέγαση προσφύγων στις παρυφές του Παγκρατίου το 1923, οδήγησε στην ίδρυση του Βύρωνα. Ευχαριστούμε θερμά τον Μιχάλη Σιδερίδη, για την πολλαπλή συνεισφορά του. Η ευγενική διάθεση του αρχειακού υλικού από την πλούσια συλλογή του, οι εύστοχες παρατηρήσεις και η γόνιμη συνεργασία με τους συντελεστές της έκθεσης, συνεισέφεραν καθοριστικά στην δημιουργία της.

 

#kpdfpv #oae #eodv #19thMa PontianGenocide #MemorialDay

Related posts

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

 

RSS
Follow by Email
Pinterest