ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΣ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ

Βύρωνας, 28 Απριλίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΟΧΥΡΩΤΟΣ Ο ΥΜΗΤΤΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΣΠΑΥ για

το Σχέδιο Π.Δ. και τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, παρουσία υπηρεσιακών στελεχών, μελέτησε το Σχέδιο Π.Δ. «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού», αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

Μετά από μακρά συζήτηση η ΕΕ προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση :

Το εν λόγω Σχέδιο Π.Δ. ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη απολύτου προστασίας του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου του λεκανοπεδίου, υιοθετώντας εν μέρει τις διαχρονικές προτάσεις του Συνδέσμου μας, για την επέκταση της Α’ ζώνης, εν τούτοις αποφεύγει ρεαλιστικά και ουσιαστικά να δώσει την προοπτική ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που μεσοπρόθεσμα όχι μόνο θα σταματήσει την οποιαδήποτε επέκταση του οικιστικού ιστού αλλά και θα δώσει λύσεις σε συνεννόηση με την Τ.Α. σε χρόνια υπερτοπικής σημασίας προβλήματα οι διάφοροι Δήμοι.

Παράλληλα, ενώ προχωράει σε θετικές ως προς τη διάθεση εξαγγελίες περί απόλυτης προστασίας της φύσης με στόχο την απόλυτη προστασία των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας την οικολογικά συμβατή ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού, με χρήσεις που να είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες  για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί,  εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών, δημιουργία θέσεων θέας και παρατήρησης της ορνιθοπανίδας, είσοδοι στη ζώνη Α΄, οργάνωση των πυλών εισόδων και ο τρόπος σύνδεσής τους με τον αστικό ιστό, αποφεύγει να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τους όρους, τις διαδικασίες και τα μέσα υλοποίησής τους στη διακριτική ευχέρεια καθορισμού τους, μέσω Υπουργικών αποφάσεων, αλλά και να οριστικοποιήσει τα χρόνια ζητήματα που αφορούν στην απομάκρυνση των στρατοπέδων, εμπορικών δραστηριοτήτων και κεραιών, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα,  από την καρδιά του δάσους του Υμηττού.

Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ του ΣΠΑΥ, θεωρεί ότι το εν λόγω Σχέδιο Π.Δ. ενώ βρίσκεται σε θετικότερη κατεύθυνση από το προηγούμενο, εν τούτοις υπολείπεται εκείνου του σχεδίου που ολοκληρωμένα και τελεσίδικα θα θέσει τα θεμέλια και θα διαμορφώσει την απαίτηση για την ανακήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Δρυμό και θα τερματίσει τον φαύλο κύκλο αυθαιρεσιών που δεκαετίες τώρα εκδηλώνονται στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Η ΕΕ του ΣΠΑΥ καλεί όλα τα μέλη του Συνδέσμου να καταθέσουν τις επί μέρους προτάσεις και παρατηρήσεις τους, μέχρι την Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, έτσι ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, να υποβάλει τις τελεσίδικες προτάσεις του και ανακοινώνει ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε επιμέρους συναντήσεις  με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας και με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για μια σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούν στο νέο Σχέδιο Π.Δ.

Τέλος η ΕΕ του ΣΠΑΥ καλεί τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωση του φετινού σχεδίου προληπτικών μέτρων προστασίας από τις πυρκαγιές το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ!

Μελέτες εκκρεμούν, επιχορηγήσεις δεν έχουν δοθεί – ούτε καν η τακτική επιχορήγηση – έργα δεν έχουν ξεκινήσει – καθαρισμοί, συντήρηση δασικών δρόμων, απομάκρυνση ξερών χόρτων, κλαδεύσεις – προμήθειες εξοπλισμού δεν έχουν προχωρήσει, πυροφυλάκεια παραμένουν χωρίς στελέχωση και ο Υμηττός οδηγείται ανοχύρωτος χωρίς σχέδιο στην καλοκαιρινή αντιπυρική περίοδο.

Η ΕΕ του ΣΠΑΥ και οι Εθελοντικές Ομάδες του Δικτύου του, εκπέμπουν

SOS και  προειδοποιούν για την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Για την ΕΕ του ΣΠΑΥ

Ο Πρόεδρος

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ

Δήμαρχος Βύρωνα

Η Αντιπρόεδρος                                                                                                    Το Μέλος

ΓΩΓΩ ΦΙΛΙΠΠΟΥ                                                                                        ΜΑΔΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος                                                                           Δημοτικός Σύμβουλος

Καισαριανής                                                                                                          Παιανίας

Για το Γραφείο Τύπου  του ΣΠΑΥ

Φλοράν  Σελάϋ (6974367821)

Τηλ: 210.7650413

Φαξ: 210-7650414

E-mail: press@spay.gr

Related posts

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

 

RSS
Follow by Email
Pinterest