Λήξη Αντιπυρικής περιόδου 2019

Η Εθελοντική Ομάδα μας , ενεργή από το 1985 και ενταγμένη στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας , συνδράμει στο έργο του Δήμου μας και των κυβερνητικών φορέων όλο το χρόνο, με εκπαιδευμένα μέλη, σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και η ομάδα Άμεσης Επέμβασης του Σωματείου μας,  καθ ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, περιπολούσε σε δασικές περιοχές και δασικούς δρόμους. Επίσης, υπήρχε επιτήρηση από τα σταθερά παρατηρητήρια,  στον τομέα ευθύνης μας στο Δήμο και γενικότερα στο όρος Υμηττός.

Συμμετείχαμε  σε πολλές δασικές πυρκαγιές,  καθώς και σε εξαιρετικά δύσκολες κατασβέσεις όπως αυτή στο “Πάρκο κεραιών” του Υμηττού, όπου  καταφέραμε όλοι μαζί, πυροσβέστες και εθελοντές, να μην περάσει η φωτιά από την κορυφογραμμή  στο δυτικό  κομμάτι του Υμηττού, πράγμα που θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Το  καταφέραμε κάτω από πολύ αντίξοες  συνθήκες, ισχυρούς ανέμους, νύχτα, σε ανάγλυφο εδάφους, με  έλλειψη υδατοδεξαμενών, αλλά και με φροντίδα διάσωσης πολιτών (προσωπικού ασφαλείας στο ραντάρ).

Άλλη σημαντική στιγμή, ήταν η πυρκαγιά στον λόφο Γρανικού (Κοπανά). Εκεί ο πρώτος στόχος ήταν να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και κατοικίες και δεύτερος στόχος , να μην περάσει η φωτιά στο δασωμένο κομμάτι του λόφου και στα  όρια με το Δήμο Ηλιούπολης.

Πυροσβέστες και Εθελοντές με την βοήθεια των εναέριων μέσων, είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Αλλά και  εκτός τομέα ευθύνης μας, συνδράμαμε σε μεγάλες δασικές πυρκαγιές  το Πυροσβεστικό Σώμα,  οπού αυτό μας ζητήθηκε. Ενδεικτικά: Πόρτο Ράφτη (Χαμολία)  , Αγιο Στέφανο( Χαραυγή) , Δήμος Φυλής (Χασιά) , Δήμος Ραφήνας,  Δήμος Πειραιά ( λόφος Kαμίνια ), Μαρκόπουλο Αττικής, Δήμος Ζωγράφου( νεκροταφείο)  και τέλος σε παροχές βοηθείας ( έντονες  βροχόπτωσης) στου Δήμους Βουλιαγμένης και Παλλήνης.

Όλες μας οι ενέργειες έγιναν με τις οδηγίες, βάσει του αντιπυρικού σχεδιασμού της, αλλά και σε  συνεργασία με  την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επίσημου φορέα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών  στην Ελλάδα στον οποίο υπαγόμαστε επιχειρησιακά από 1 Μαΐου ως και 31 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την επίσημη παραχώρηση  των εθελοντικών ομάδων από την Περιφέρεια Αττικής  στο ΠΣ.

Αξιοσημείωτο και βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας θα μείνει  , το καταστροφικό δυστύχημα που είχε σαν αποτελέσαμε την απώλεια της ζωής του  συναδέλφου εθελοντή και επικεφαλή  του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών Ν. Βουτζά, Διοικητή Ιωάννου Δαμιανόγλου .

Τέλος θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους φορείς  για την ουσιαστική συνδρομή τους και  ειδικότερα, τον Δήμαρχο Βύρωνα κο. Άκη Κατοπόδη , τον μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχο Πολιτικής  Προστασίας κο. Μαυρίκη Ιωάννη, τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Βύρωνα  κο Πάγκαλο Βασίλειο , τον   1ο  Πυροσβεστικό Αθηνών και τον διοικητή κο Σημιακάκη Χρήστο, όλη την δύναμη του σταθμού, το  Δασαρχείο Πεντέλης και ειδικότερα τον κο Παπαδιά Γεώργιο , την WWF Ελλάδας και τον κο Τζηρίτη Ηλία, την Dr. Καραμάνου Ασπασία και τον Dr. Αθανασίου Μηλτιάδη, για την οργάνωση και  πραγματοποίηση της Διυπηρεσιακής Άσκηση Πεδίου ΦΑΕΘΩΝ 2019, τις Εθελοντικές Οργανώσεις Ε.Ο.Δ.Π. Ηλιούπολης  , την ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ ,Ε.Δ.Δ. Καισαριανής . , Ε.Δ.Δ. Βάρης, Ε.Δ.Δ.Δ. Ροδοπολεως , Ο.Ε.Δ.Δ. Εκάλης , το Πανελλήνιο Σωματείο Χειριστών Drones Hellas , την Drager Hellas και τον κο Ιωάννη Ρέτσιο , τις τοπικές επιχειρήσεις Βύρωνα “Γρήγορης Μικρογεύματα”,  την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε. Υπεραγορές, τον κο Ιωάννη Ζερβό ,την κα Ζιώγα Μαρία , τον κο Κώστα Στεφανίδη , τον κο Τσιάτσιο Δημήτριο  καθώς και όλους  τους ανώνυμους πολίτες, που βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο και από τον χώρο ευθύνης τους ο καθένας, στη λειτουργία της Ομάδας μας, για να επιτελέσει το έργο της, στον εντοπισμό και την κατάσβεση των πυρκαγιών .

Με την λογική ότι οι φυσικές καταστροφές δεν σταματούν, παραμένουμε και τον χειμώνα στη διάθεση  της Πολιτικής Προστασίας του ΠΣ και του Δήμου μας και ξεκινάμε την προετοιμασία μας για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο, με  συνεχείς εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις  σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Καλούμε κάθε ενεργό   πολίτη που θέλει να προστατεύσει  την ζωή του αλλά και αυτούς που αγαπάει, να πυκνώσει τις τάξεις μας για την προστασία του δάσους του Υμηττού και του Περιβάλλοντος γενικότερα.

 

Related posts

Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

 

RSS
Follow by Email
Pinterest